John Martyn: Ooit Folk, Nu 'Warme' Avant-garde

Anonymous
Leeuwarder Courant
John Martyn: ooit folk, nu 'warme' avant-garde

In de jaren zestig begonnen als folksolist, maar inmiddels uitgegroeid tot een schepper van sfeervolle klankbeelden, waarbij zijn aparte gitaargeluid en zand opvallen: dat is John Martyn. Morgenavond speelt hij, met begeleidingsgroep, in Zalen Schaaf in Leeuwarden. Stichting De Ooievaar, afgelopen maanden in de steek gelaten door Junior Walker en Lee 'Scratch' Perry, uit Leeuwarden organiseert het concert.

pictureMartyns laatste studio-elpee Sapphire, eind vorig jaar verschenen, wekt hooggespannen verwachtingen voor zijn Friese debuut. Sapphire, opgenomen op de Bahama's, ademt een rustige sfeer. De uit Glasgow afkomstige Martyn maakt stijlvolle, ingetogen muziek, die door steeds terugkerende patronen een bijna hypnotiserende werking krijgt. Folkliefhebbers hebben hun voormalige idool dan ook al lang de rug toegekeerd.

Langdurig werkte de Schot samen met Danny Thompson, de akoestisch bassist die onder neer meewerkte aan David Sylvians elpee Brilliant Trees. Thompson nam ook de baspartijen op 'Sapphire' voor zijn rekening1. Aan die plaat droegen ook Robert Palmer en Barry Reynolds hun steentje bij. Vorig jaar bracht Martyn in eigen beheer overigens nog een elpee, Philentropy uit.

Al met al heeft hij ongeveer vijftien platen op zijn naam staan. In het begin van de jaren zeventig maakte hij er twee met zijn vrouw Beverley, maar zijn fans vonden het geen ramp dat die daarna liever een moederrol vervulde. Halverwege de jaren zeventig vertrok Martyn naar Jamaica, omdat hij de zakelijke beslommeringen van de popbusiness even wilde vergeten. Als gitarist laat hij in die periode van zich horen op platen van Burning Spear en Max Romeo.

Reggae-invloeden zijn in Martyns werk daarna niet vreemd meer. Zijn artistieke hoogtepunt bereikt Martyn in 1978, met het album One World, waaraan Steve Winwood meewerkt. Na een mindere periode -bij een andere platenmaatschappij- keert de a-commerciële Martyn in 1983 weer terug op het oude nest, bij Island. Zaterdag zal blijken of hij daar zijn draai inderdaad weer helemaal heeft gevonden. In het voorprogramma speelt de enige Friestalige rockband uit de provincie: Skuor.

sitenotes:
1 Wrong, Alan Thomson played bass on Sapphire.
This announcement was placed in the 'Uitgelicht' section of the Friday page LCetera and included a small portrait picture.

Related to: