John Martyn

Lars Gundersen
Sølvberget
Artisten John Martyn (Iain David McGeachy, 1948-2009) var vitterlig ikke noen helgen. En som vekselvis var avhengig av alkohol og narkotika, kunne være en bølle og konemishandler, ifølge hans ekskone Beverley. Men da må det være lov å ta en Hamsun; ta avstand fra personen og allikevel verdsette kunstneren. Og det kan herske liten tvil om at han var en stor kunstner.

portrait
Konsert på De røde sjøhus
Min eneste sjanse til å se ham spille live var da han hadde en konsert på De røde sjøhus i Stavanger tidlig på 1990-tallet.1 Jeg var blakk som et uvær, men hadde penger nok til bussen fra Sandnes og til billetten. Å komme seg hjem var et mye større problem, siden buss- og togforbindelse syntes å opphøre i åttetiden på denne tiden. Jeg hadde en kompis med bil, som var nesten like stor fan, og spurte om han skulle gå. Svaret var et resolutt nei! Det jeg fikk vite senere, var at han gikk på konserten og dagen etter kjørte til Oslo for å se ham der og. Det var nesten slutten på det vennskapet. og det hjalp ingenting når han senere fortalte hvor bra disse to konsertene hadde vært.

Første gang jeg ble oppmerksom på Martyn var da han var gjest på NRKs Zikk-Zakk.2 Programleder var den «rocka» Petter Nome. Martyn fremførte tittelsporet fra sin siste plate Sapphire og den mest fantastiske versjonen av Over The Rainbow noensinne.3 Bare etter å ha hørt disse to sangene ble han en av mine favorittartister (Prince er og blir den største). En annen stor fan er visstnok Thomas Dybdahl, og da er det litt pussig at jeg ikke er fan av ham (nordmenn kan kun enes om en ting, og det er at hver storhet skal styrte og stenes, i hvert fall når det kommer til andre nordmenn).

Rusproblemer
En sann historie om Martyn var i forbindelse med en konsert i London på slutten av 1980-tallet. Hans rusproblemer var på det verste, og han var altfor sent ute til denne konserten. Til slutt dukket han opp og kom ut på scenen, kastet opp og gikk. Allikevel var det ingen i salen som forlangte billettpengene tilbake.

[...]

sitenotes:
The obituary was published ten years after John's passing and continues with an annotated discography.
1 The Stavanger concert took place 24 April 1990 and was part of the Apprentice tour.
2 Actually the program was called Zting and was broadcast on NRK 1 February 1985.
3 In fact John performed three songs with Foster Paterson: Sweet Little Mystery, Dealer and Over The Rainbow.